Blog

The English book printed project

David Revoy besloot om een stripverhaal te maken, te laten drukken en de lay-out volledig met vrije software te doen, soms ook wel FLOSS (Free Libre Open-Source Software) genoemd.

Een programma is vrije software wanneer de gebruikers vier essentiële vrijheden hebben:

  • De vrijheid om het programma te gebruiken zoals jij dat wilt, voor elk doel (vrijheid 0).
  • De vrijheid om de manier waarop het programma werkt te bestuderen, en om het aan te passen aan je behoeften (vrijheid 1). Beschikbaarheid van de broncode is noodzakelijk hiervoor.
  • De vrijheid om het programma te verspreiden, zodat je anderen kan helpen (vrijheid 2).
  • De vrijheid om het programma te verbeteren en te verspreiden, zodat de hele gemeenschap hier voordeel van heeft (vrijheid 3). Beschikbaarheid van de broncode is ook hiervoor noodzakelijk.

I started this week another huge item on my TO-DO list for Pepper&Carrot: self-publishing it as a comic book. I do it because I find it exciting to make a big high quality comic book using only FLOSS from scratch! I’m not expecting much from the sales. I just want my own Pepper&Carrot book, 100% FLOSS to crown the last five years of production.

De software die hij gebruikt is: Krita, Inkscape en Scribus op Kubuntu 18.04.2 LTS. De drukker heeft een tutorial voor Scribus, de ICC-profielen en sjablonen.

Specificaties van de drukker

Zijn drukker werkt alleen met het CGATS21_CRPC1.icc-profiel en PDF/X-1a of PDF/X-3 bestandsformaat. Maar met PDF/X-1a en PDF/X-3 kan je geen transparantie gebruiken in het ontwerp. En als er iets fout gaat, is hij zelf verantwoordelijk aangezien het rechtstreeks naar de drukker gestuurd wordt zonder een controle op Adobe-software.

CGATS_CPR1.icc

Helaas, als snel blijkt er een probleem op te duiken met het CGATS_CPR1.icc-profiel. Het blijkt namelijk dat de kleuren met het profiel veel te bleek zijn, er is iets verkeerd met het gamma van het kleurprofiel. Een tijdelijke oplossing was het werken met een ander kleurprofiel, nl. CGATS_CPR6.icc. Natuurlijk mag hij achteraf niet vergeten om te schakelen naar het andere profiel vooraleer hij de drukklare PDF naar de drukker stuurt.

Bijna perfect als de kleuren niet te bleek waren

Na maanden hard gewerkt te hebben aan het boek en de eerste druk in zijn handen te hebben blijkt dat de kleuren veel te bleek zijn en het boek niet zo kan verkocht worden. De hoofdontwikkelaar van LittleCMS schuift de reden op een bug in het CGATS_CPR1.icc-profiel, maar als je hetzelfde profiel gebruikt met Adobe Indesign stelt het probleem zich niet. Er zijn ook positieve dingen aan zijn verhaal, de lettertypes zien er goed uit, de compositie van de pagina’s is goed, de overloop is perfect enz. Helaas kan hij zijn drukker niet vragen om het kleurprobleem op te lossen omdat de drukker te groot is om zich met zijn probleem bezig te houden. Het enige wat hij kan doen is via “trial and error” het kleurprobleem proberen op te lossen.

Uiteindelijk kost het project al vier keer meer dan verwacht. De winst van de verkoop zal hij nooit kunnen recupereren aan verloren tijd en het maken van het boek met vrije software kost hem al meer dan een goedkope Windows 10-laptop en een abonnement van een maand voor Adobe Indesign. Maar hij doet dit om de zere plekken in vrije software (FLOSS) bloot te leggen en te rapporteren zodat die uiteindelijk opgelost kunnen geraken.

Kwaliteit heeft altijd een hoge prijs.

Zijn ervaring kan je uitgebreid lezen op zijn website:
The English book printed project: production report 1
The English book printed project: production report 2


Andere artikelen

The English book printed project

David Revoy besloot om een stripverhaal te maken, te laten drukken en de lay-out volledig met vrije software te doen, soms ook wel FLOSS (Free Libre Open-Source Software) genoemd.

Herover je online privacy!

Op 12 november was er een thema-avond met als titel “Herover je online privacy!” in VC Mozaïek in Kortrijk. Jan Walraven (Apache) kwam er spreken over zijn boek “De diefstal van de eeuw”.

Naast de lezing van Jan Walraven waren er ook een handvol infosessies waarvan ik er een verzorgde over privacyvriendeljke tools, hoe je jouw persoonlijke gegevens beter kan afschermen met behulp van vrije software.